Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği Yayımlandı

Yeni Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği, yapılan yeni değişiklik ve eklemelerle 29 Ağustosta resmi gazetede yayımlanarak yürülüğe girdi. Dil sınavından yeterlilik terfi şartlarına kadar birçok başlıkta değişiklik ve eklemeler yapıldı.

  • Yeterlilik terfilerinde getirilen zorunlu dil sınavı ile ilgili yapılan değişiklikle YDS’nin yanısıra YÖKDİL sınav puanı da geçerli kabul edilecek. Ayrıca TOEFL puanının geçerli sayılması için ise yurtdışında ikamet zorunluluğu getirilmiştir.
  • Balıkçı sınıfı tayfa hariç diğer tüm tayfa sınıfı gemiadamlarının mezuniyet gerekliliği lise düzeyine yükseltilmiş olup terfilerin hiyerarşik olarak gerçekleşmesi yönünde düzenleme yapılmıştır.
  • Yeterlilik yığılmasınının önüne geçmek için uzakyola geçişler düzenlenmiş olup, sınırlı yeterlikten 3.000 GT ve 3.000 kW yeterliliklere geçişler denizcilik meslek liseleri için kolaylaştırılarak 4 yıl deniz hizmetinden 2 yıl deniz hizmetine indirilmiştir. Bunun yanısıra yat kaptanlarının sınırlı vardiya zabitliğine sınavla geçiş hakkı ve Uzakyol 1. Zabitlerin kaptan ve baş makinistliğe geçişleri için ek sınav hakkı tanımlanmıştır.
  • Elektro-Teknik Zabiti (ETO) ve Elektro-Teknik Tayfası (ETR) olabilmek için tanımlı lise eve üniversite (Lisans-Önlisans) bölüm sayıları arttırılmıştır. Meslek lisesi elektrik bölümlerinden mezun olup ETO olacakların İdare tarafından STCW III/6’ya göre akredite edilmiş olması şartı getirilmiştir. Ayrıca ETR yeterliğinden ETO’ya sınav şartı ile geçiş tanımlanmıştır.
  • 65 yaş üstü gemiadamlarının sağlık yoklamaları 2 yıldan 1 yıla düşürülmüştür.
  • “Gemi İnsanları Bilgi Sistemi” ile ilgili yönetmelik hükümleri düzenlenmiştir. Bunun yanısıra gemiadamı disiplin soruşturması süreci ve yaptırımlar ile ilgili yeni düzenlemeler getirilmiştir. Gemiadamı olabilme şartlarına engel teşkil eden suçların kapsamı genişletilmiştir.
  • Kılavuz kaptanların ilk defa belgelendirilmesi ve farklı liman sahalarında görev almaları halinde almaları gereken eğitim süreleri uzatılmış ancak staj süreleri kısaltılmıştır. Böylece çalışacakları hizmet sahalarında uzmanlaşmaları amaçlanmıştır.

Yukarıda özetle verilen kimi değişikliklerin yanısıra başka kimi başlılarda da çeşitli değişiklikler yapılmıştır. Link kullanılarak Yönetmeliğin tam metnine ulaşabilirsiniz.

Denizcilik Genel Müdürlüğünün X hesabında yapılan açıklamada bu yıl içerisinde MLC’ye taraf olunarak denizcilerin refahının arttırılacağı vurgusu yapıldı. Geçtiğimiz kış sezonunda ve daha önce defalarca yaşanan ve birçok gemiadamının ölümüne sebep olan olaylar göz önüne alındığında MLC-2006 başta olmak üzere diğer uluslararası sözleşmelere taraf olunması denizciliğin sürdürülebilirliği açısından hayati öneme sahiptir. Bu sektörün yükünü taşıyan gemiadamlarının çalışma ve yaşam koşullarının göz önüne alınarak, standart altı denizciliğin ortadan kaldırılması bölgemiz açısından hedeflenmesi gereken başlıca amaçlardan biri olmalıdır.