Almanya’da Liman İşçilerine Grev Yasağı

Avrupa’nın önemli ticaret limanları arasında yer alan Almanya’nın Kuzey Denizindeki limanlarında Mayıs ayından bu yana toplu sözleşme görüşmeleri sürüyor. İşçilerin üye olduğu Ver.di sendikası işçi ücretlerinde saatlik 1,20 avro ve yıllık ikramiyelerde 1.200 avro artış yapılmasını talep ediyor. 50’nin üzerinde şirketi temsil eden işveren sendikası ise rekor kıran enflasyon oranlarına rağmen bu zammı kabul etmiyor.

Taleplerini kabul ettirmek isteyen liman işçileri Haziran ayından bu yana başta Hamburg limanında olmak üzere 24 saatlik uyarı grevleri gerçekleştiriyorlar. Temmuz ayındaki görüşmelerde de bir anlaşmaya varılamaması üzerine Ver.di sendikasının çağrısıyla 14-16 Temmuzda 48 saat sürecek bir uyarı grevi kararı daha alındı. Ancak gemi yükleme ve tahliye işlemlerinin yapılamamasından dolayı liman giriş ve çıkışlarında gemilerin uzun süre beklemek zorunda kalacağı ve böylece küresel tedarik zincirini etkileyeceği gerekçesiyle grevlerin yasaklanması yönünde mahkemeye başvuruldu. Gemi sahipleri, işletmecileri ve liman işletmeleri için büyük maliyetlere neden olan uyarı grevleri işverenlerin açtığı dava sonucu yasaklandı. Karara göre Hamburg ve Bremen limanlarında 26 Ağustosa kadar uyarı grevleri yapmak yasak. İşçilerin fiili gücünü kullanmasının yasaklanması anlamına gelen bu karar başta Hamburg limanında olmak üzere sayıları on bini aşan işçiler tarafından tepkiyle karşılandı.

Grev yasağının ardından Ver.di sendikasının Hamburg Heidi-Kabel-Platz alanında düzenlediği mitingde, grev kararını kınayan konuşmalar yapıldı. ABD ve Hollanda’da çalışan liman işçilerinin uluslararası dayanışma mesajlarının okunduğu mitingde daha sonra dünyanın en büyük konteyner şirketlerinden biri olan Hapag- Lloyd’un binasına yüründü. Enflasyon karşısında ücretlerinin gittikçe eridiğini ve yaşam maliyetlerinin arttığını dile getiren işçiler grev yasağının kaldırılmasını, toplu iş sözleşmesinin talepleri doğrultusunda imzalanmasını istiyorlar.