DAD-DER Kimdir?

Deniz Çalışanları Dayanışma Derneği (DAD-DER); deniz çalışanlarının örgütlenmesi ve sosyal, ekonomik, hukukî, kültürel haklarının korunarak geliştirilmesi amacıyla 2004 yılında kurulmuştur.

International Transport Workers’ Federation (ITF), European Transport Workers’ Federation (ETF) ve Türkiye Denizcilik Federasyonu (TÜRDEF) üyesi olan DAD-DER, aynı zamanda ITMC’nin de (ITF Türkiye Denizcilik Komitesi) kurucu/asli bileşenlerinden biridir. DAD-DER, bu kuruluşlardan aldığı güçle; deniz çalışanlarının haklarının korunup geliştirilmesi ve denizcilerin karşı karşıya kaldıkları sorunların çözülebilmesi için, ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyetlerini onyıllardır kesintisiz olarak sürdürmektedir.

DAD-DER, deniz çalışanlarının hak ettikleri koşullarda çalışabilmesi ve yaşayabilmesinin, karşılaştıkları sorunları aşabilmesinin, tüm deniz çalışanları arasında hiçbir ayrım gözetmeksizin yürütülecek zorlu ve sabırlı bir çabayı gerektirdiğinin bilincindedir. DAD-DER; deniz çalışanları arasında hiçbir şekilde milliyet, din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı yapmadan çalışmakta, ITF başta olmak üzere bağlısı olduğu tüm ulusal ve uluslararası üst kuruluşların sahip olduğu evrensel ilkeleri uygulamakta, Dünya Çalışma Örgütü (ILO) ve Dünya Denizcilik Örgütünün (IMO) ilgili konvansiyonlarına uygun hareket etmektedir. DAD-DER ayrıca, denizcilik mesleğinin gerektirdiği örf ve adetlere, meslekî ve etik değerlere de saygılı ve bağlıdır.

Üst kuruluşu olan ITF ile eşgüdümlü olarak çalışan DAD-DER, deneyimli ve hepsi de alanında uzman kadrolara sahiptir. Derneğimiz bünyesinde yer alan sözleşme, denizciler destek ve hukuk birimlerindeki kadrolarımız gerek Türkiye uyruklu gerekse de yabancı uyruklu deniz çalışanlarının haklarının ilerletilmesi, çalışanların işverenleriyle yaşadıkları ihtilafların çözümü, sözleşmeden doğan sorunların giderilmesi, deniz çalışanlarının hukuki sorunlarının giderilmesi vb pek çok konuda faaliyet yürütmektedirler.

2025 yılı itibariyle 650 civarı FOC bayraklı gemide, toplamda 10 bine yakın deniz çalışanını kapsayan DAD-DER/ITF sözleşmesi imzalanmış durumdadır. Bu sözleşmeler aracılığıyla DAD-DER, deniz çalışanlarının gemide çalışma ve yaşam koşullarının uluslararası normlara uygun halde bulunmasını ve ücretlerin de ITF standartları düzeyine çekilmesini sağlamaktadır. Ayrıca DAD-DER bünyesinde görev yapan ITF müfettişi de sözleşmeli gemileri denetleyerek, sözleşme koşullarına ve uluslararası normlara uyulup uyulmadığını denetlemektedir.

Derneğimizin üstlendiği önemli görevlerden birisi de deniz çalışanlarının güncel ve yakıcı sorunlarına çareler üretebilmektir. Ücretini alamama veya eksik/geç alma, denizcilerin terkedilmiş gemilerde mahsur kalmaları, özellikle standart altı gemilerde çalışma ve yaşam koşullarına dair asgari yeterliliklerinin bile sağlanamaması, iş kazası geçirilmesi veya meslek hastalıklarına yakalanılması, deniz çalışanının gemide vefat etmesi ve benzeri gibi burada tek tek sayamayacağımız pek çok konuda, deniz çalışanları ile işveren tarafı arasında çok çeşitli ihtilaflar doğabilmekte yahut deniz çalışanları mağduriyet yaşayabilmektedir. İşte DAD-DER ve ITF, dünya çapında 134 ITF müfettişi ve yüzlerce ITF üyesi kuruluş yardımıyla, sorun yaşayan veya mağduriyet içinde bulunan deniz çalışanlarına, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar yardım etmektedir.

Derneğimiz, birlikte çalıştığı avukatları aracılığıyla deniz çalışanlarını ilgilendiren hemen her konuda davalar açmak, hukuki yardımda bulunmak, iş birliği yapılmasında yarar görülen ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar ile koordinasyonu sağlamak gibi bir işleve de sahiptir.

DAD-DER/ITF’in tüm bu faaliyetleri yürütebilmesinin temel koşulu örgütlülüktür. Örgütlü olmanın ve bir güç birliği oluşturmanın önemi de burada başlamaktadır. Yılların birikimi olan problemlerin aşılması elbette zaman alacaktır. Deniz çalışanları örgütlenerek güç biriktirmeli ve nerede, ne zaman harekete geçeceğini bilmelidir. Bireysel kurtuluş mümkün değildir. Hem kazanmak hem de kazanımlarımızı geliştirmek için örgütlenmek zorundayız.

Örgütlü olmanın temeli de dayanışma, iletişim ve koordinasyondur. Deniz çalışanlarının olumlu ve olumsuz deneyimlerinin ortaklaştırılması, çıkartılan derslerin paylaşılması, deniz çalışanları arasında bir aktarma kayışı ve iletişim kanalının yaratılması derneğimizin asli görevleri arasındadır. Derneğimiz, deniz çalışanları arasındaki iletişimi organize ederek ve bu anlamda bir irtibat bürosu gibi hareket ederek, iyi işleyen bir “ağ” kurarak, üyelerinin ve kendisine başvuran diğer deniz çalışanlarının sektörün, çeşitli şirketlerin ve gemilerin durumu hakkında bilgi edinebilmesini sağlamaktadır. Birbirlerinden ve sektörün durumundan haberdar olan deniz çalışanlarının, ortak çıkarları temelinde ortak tutum alabilmeleri çok daha kolay olacaktır. Örgütlenme bilincinin, deniz çalışanları arasında dayanışma ve yardımlaşma bilincinin geliştirilmesi amacıyla çeşitli eğitimler, kurslar, seminerler ve konferanslar, hâlihazırda derneğimiz bünyesinde düzenlenmektedir. Niyetimiz, deniz çalışanlarını hakkını bilen ve almak için mücadele eden kişiler haline getirmektir.

DAD-DER/ITF ailesi olarak sizleri de aramızda görmeyi, gücünüzü gücümüze, sesinizi sesimize katmanızı istiyoruz!

Unutmayalım, gücümüz birliğimizden gelir!