Denizciler İlk Kez “Kilit İşçi” Olarak Tanındı
Uluslararası Çalışma Örgütü’nde (ILO), Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) üyesi sendikaların öncülüğünde oluşturulan Denizciler Grubu, denizcilerin temel haklarının iyileştirilmesine yönelik önemli bir kazanım elde etti. Cenevre’de gerçekleştirilen müzakereler sonucunda, denizciler ilk kez ILO belgelerinde “kilit işçiler” olarak tanındı. Bu tanım, onların küresel tedarik zincirindeki vazgeçilmez rolünü ve hak ettikleri desteği yansıtması açısından önemli bir adım oldu.
Hükümetler, armatörler ve denizciler arasında bir hafta süren yoğun görüşmelerin ardından kabul edilen bu yeni statü, denizcilerin daha iyi korunmasını, tıbbi bakıma ve seyahat imkanlarına daha kolay erişimini amaçlıyor. Covid-19 pandemisinden bu yana ITF, denizcilerin “kilit işçiler” olarak tanınması gerektiğini savunuyor ve bu doğrultuda uzun süredir çalışmalar yürütüyordu.
Denizciler Grubu Sözcüsü ve ITF Denizciler Bölümü Başkan Yardımcısı Mark Dickinson, “ILO’nun herhangi bir belgesinde ilk kez denizcilerin kilit işçiler olduğuna dair bir atıf yapıldı. Covid-19 döneminde yaşanan olumsuzlukların unutulmaması ve tekrar yaşanmaması için çalışıyoruz,” dedi.
Yapılan müzakerelerde 16 değişiklik önerisi görüşüldü. Bunlar arasında, kıyı iznine dair daha net düzenlemeler, gemilerde uygulanacak gelişmiş sağlık protokolleri ile şiddet ve tacizin önlenmesine yönelik güçlü taahhütler yer alıyor. Ayrıca, çalışma ve dinlenme saatlerine ilişkin düzenlemelerin yeniden ele alınması ve Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ile iş birliği içinde aşırı yorgunluğun(fatigue) azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılacağı belirtildi.
ITF Denizciler Bölümü Koordinatörü Fabrizio Barcellona ise, denizcilik sektörünün ciddi bir insan kaynağı kriziyle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, “Denizciler, suiistimallerin kontrol edilmediği, yorgunluk ve kriminalizasyonun yaygın olduğu parçalanmış bir sektörün parçası olmak istemiyorlar” dedi.
Sonuç olarak, ILO çatısı altında sağlanan bu gelişme, denizcilerin daha güvenli çalışma koşullarına kavuşmaları, “kilit işçi” olarak tanınmaları ve haklarının uluslararası düzeyde güçlendirilmesi adına önemli bir adımdır. ITF ve diğer denizci sendikaları, bu kararların hayata geçirilmesi, denetlenmesi ve denizcilerin haklarının korunması için çalışmalarını sürdürmektedir.