ABD’de Liman İşçileri Grevde

ABD’de Uluslararası Liman İşçileri Birliği (ILA) işveren örgütü USMX ile ücret ve çalışma koşulları konusunda anlaşmaya varamayınca 1977’den bu yana ilk kez grev kararı aldı.

ILA’ya bağlı liman işçilerinin Salı gece yarısından itibaren greve çıkmasıyla Doğu Kıyısı boyunca limanlar kilitlendi. Liman işçilerinin grevi, Doğu Kıyısı boyunca 36 limanı kapsıyor ve grevin bir haftadan uzun sürmesi halinde önemli ekonomik sonuçlarının olacağı tahmin ediliyor.

ITF Başkanı Paddy Crumlin ILA’nın mücadelesi bizim de mücadelemizdir diyerek ITF’in liman işçilerinin yanında olduğu mesajını gönderdi.

ILA Başkanı Harold Daggett, “USMX, yabancı sermayeli denizcilik şirketlerine Amerika Birleşik Devletleri limanlarında milyar dolarlık kârlar sağlamasına karşın, onlara bu serveti kazandıran ILA liman işçilerine emeklerinin karışlığını ödememeye karar vererek bu grevi başlatmıştır” dedi.

Bütün sektörlerde şirketlerin kârları artarken çalışanların üretilen zenginlikten aldıkları pay aynı oranda artmıyor. Hatta çoğunlukla azalıyor. Bu durum doğal olarak dünyanın her yerinde işçilerin daha fazla hak talep etmesine ve bunları elde etmek için greve çıkmasına yol açıyor.