Gemi Sökümü Can Almaya Devam Ediyor
Ekonomik olarak ömürlerini tamamlamış olan gemilerin parçalarına ayrılması, hurdaların ve ekipmanların sökülerek yeniden üretimde kullanılması olarak tarif edebileceğimiz gemi sökümü kimilerine büyük paralar kazandırırken kimilerinin de hayatına mal oluyor. Gemi sökümü çoğunlukla Hindistan, Bangladeş, Pakistan ve Çin gibi Asya ülkelerinde sökülmektedir. Türkiye ise OECD ülkeleri arasında ciddi miktarda gemi sökümü yapan tek ülkedir Türkiye’de dâhil olmak üzere gemi söküm tesislerinde hem işçiler hem de çevre, toksik maddeler ve iş güvenliği önlemlerinin alınmaması nedeniyle ciddi risk altında.
Başta asbest gibi zehirli maddelerden dolayı gemi sökümünde çalışan işçilerin ölümcül hastalıklara yakalanması ve hayatlarını kaybetmeleri kazalardan daha yaygın ve daha tehlikeli olmasına karşın yeterince gündeme gelmiyor. Gerekli önlemler alınmıyor. Sadece çok sayıda işçinin öldüğü patlama vb iş kazaları bir süre gündeme geliyor, bu da kısa sürede unutulup gidiyor.
Son olarak Pakistan’dan kötü haber gelmişti. 20’den fazla işçi Gadani tersanesinde bir petrol tankerinin sökümü sırasında meydana gelen patlama sonucu hayatını kaybetti, onlarcası ise yaralandı. Pakistan’da gemi sökümünde iş kazaları neredeyse çalışmanın rutin bir parçası haline gelmiş durumda. Dünyanın ikinci en büyük gemi söküm tersanesi olarak bilinen Gadani tersanesi de iş kazalarıyla sık sık gündeme geliyor.
Pakistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu NTUF patlamanın ardından iş kazalarının son bulması, gerekli önlemlerin alınması için 3 günlük greve gitti.