DAD-DER İTÜ Sektör Günlerindeydi

ITF Enspektörü Muzaffer Civelek ve Deniz Çalışanları Dayanışma Derneği Başkanı Ural Çağırıcı 29 Kasımda ITÜ Denizcilik Fakültesi Kariyer Kulübünün düzenlediği sektör günlerinde öğrencilerin sorularını yanıtladı.

ITF Enspektörü Muzaffer Civelek ITF’in gemiadamlarının haklarını savunmak ve geliştirmek üzere kurulduğunu anlatarak başladığı konuşmasında ITF’in tarihi hakkında öğrencileri bilgilendirdi:

“ITF 1886’da Rotterdam’da büyük bir grev sonrasında kuruldu. Liman işçilerinin grevine gemiadamları da destek veriyor. Bu grevle birlikte deniz çalışanlarının, liman çalışanlarının ve sonrasında tüm taşımacılık işçilerinin uluslararası dayanışmasının ne kadar önemli olduğu gündeme geliyor. Özellikle deniz taşımacılığında tek bir ülkede veya şehirde ticaret yapılmıyor. Dolayısıyla İstanbul’dakilerin Hollanda’dakiler ile dayanışması gerekiyor. Filipinlerdeki gemiadamları ile de Singapur’daki liman işçileri ile de dayanışmak gerekiyor. ITF, Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu bu temelde kuruldu. ITF’i zirveye çıkaran en önemli kampanyası ise FOC kampanyası oldu. Yani elverişli bayraklar olarak tanımlanan Malta, Marshall vb bayraklı gemilerde gemiadamlarını savunmak üzere verdiği mücadeledir.”

Ardından Sayın Civelek ve Çağırıcı öğrencilerden gelen soruları yanıtladılar. Sorun yaşayan gemiadamlarının ITF’e nasıl başvurabileceği, ITF’e kimlerin nasıl üye olabileceği, staj konusunda ve gemilerde iş güvenliği ile ilgili sorular geldi. Çeşitli örnekler üzerinden deneyimlerini paylaşan Çağırıcı ve Civelek, gemiadamı olarak denize çıkacak öğrenciler açısından temel bir hususun altını çizdiler: “Sektörün sorunları çözülmeden tek tek bireylerin sorunları çözülse bile, bir başka öğrenci veya gemiadamı bu sorunu yaşayacaktır. Örneğin, kötü koşullardaki bir gemide staja çıkmamak bir öğrenci için kurtuluş olabilir. Ama bir başka öğrenci o gemiye gidecektir. Gemiadamı için de aynı şey söz konusu. Dolayısıyla önemli olan bu bataklığa düşmeyi engellemek değil, bataklığın kendisini ortadan kaldırmaktır. Bunun yolu da denizde birlik olmaktan geçiyor. Bunun için bizim kapımız hepinize açıktır.”