Nijerya’da Kaçırılan Türk Denizcilerden Haber Yok

13 Temmuz gecesi Paksoy-1 adlı gemi Nijerya açıklarında korsanların saldırısına uğradı. Uluslararası Denizcilik Bürosunun verdiği bilgilere göre saldırıdan ancak 18 saat sonra yerel güvenlik birimlerinin haberi oldu. Ancak artık gemi Nijerya karasularının dışına çıkmak üzere olduğu için Nijerya donanmasının olaya müdahale edemediği belirtiliyor. Gemi ancak Benin karasularını geçtikte sonra Gana donanması tarafından durdurabildi. Ancak korsanlar 10 Türk gemiadamı ile birlikte kaçmışlardı.

Gemide üçüncü makinist olarak görev yapan Onur Tağ, yaşadıklarını şöyle anlatıyor. “Ateş açtılar. Gemiye telsizle ulaşarak teslim olmamızı, yoksa gemiyi yakacaklarını söylediler. Teslim olmak zorunda kaldık. Gemiye kancalı merdivenle tırmandılar. Tüm olay 30 dakika sürdü.”

Uluslararası Denizcilik Bürosunun (IMB) verdiği bilgilere göre gemilerden adam kaçırma olaylarının yüzde 73’ü, rehin alma vakalarının yüzde 92’si Gine Körfezi’nde meydana geliyor.  IMB, bundan dolayı Gine Körfezi’ni “dünya korsanlığının merkezi” olarak lanse ediyor.  Dünyanın en tehlikeli suları olan Batı Afrika kıyılarında 2019’un ilk yarısında 27 denizci silahlı korsanlar tarafından kaçırıldı. 2018’de ise bu sayı 25’ti.

Gine Körfezi ITF tarafından uzun zamandan beri Yüksek Riskli Bölge olarak ilan edilmiş durumda. Bu bölgede  gemide gerekli güvenlik önlemleri bakımından şirketlere düşen sorumluluklar ve gemiadamlarının hakları   tarif ediliyor. Şirket ekstra güvenlik önlemleri almak zorundayken, gemiadamlarının bonus ve riskli bölgede çalışmayı reddetme hakkı bulunmaktadır. Savaş bölgeleri veya yüksek riskli bölgeleri ile ilgili olarak gemiadamlarının hakları ITF toplu iş sözleşmesi ile garanti altına alınmıştır. Bu türden korsan saldırıları sendikal örgütlülüğün ve gemilerde bir toplu iş sözleşmesinin ne kadar hayati olduğunu da gösteriyor.

Ganalı yetkililer kaçırılan gemiadamlarını kurtarabilmek için korsanlarla iletişime geçmeye çalışıyorlar ve çalışmalarını sürdürüyorlar. Ne yazık ki, gemiadamları halen tutsak olarak tutulmaktadırlar ve sağlık durumları hakkında bilgiye sahip değiliz. Gemiadamlarının sağ salim yurtlarına dönebilmelerini diliyor, ailelerine ve yakınlarına sabır diliyoruz.