Mültecileri Kurtarmak Suç mu?

Carol Rackete Sea Watch 3 gemisinin kaptanı. 12 Haziranda kurtardığı onlarca mülteci ile birlikte sığınacak bir liman aradı. Hem mürettebatı hem de kurtardığı göçmenler zor zamanlar geçirdiler. Kaptan Rackete gemisini bir İtalyan limanına yanaştırmak istedi. İtalyan otoriteleri mültecilerin “yasadışı” yollardan ülkeye giriş yapmasını engelleyen yasal düzenlemelerden dolayı geminin limana yanaşmasına izin vermedi. Günlerce yanaşabilecek bir liman aradı kaptan Rackete. Kurtardığı mültecilerin bazılarının sağlık durumu ciddiyetini arttırınca, izin verilmemesine rağmen Lampedusa Limanına yanaştı. Ne var ki mültecileri ölmekten kurtaran kaptan yasadışı göçe yardım ve İtalyan sınırlarını ihlal suçuyla gözaltına alındı.

Kaptan yasaları neden çiğnediğini şöyle anlatıyor: “Benden bu insanları Libya’ya geri göndermemi istediler. Yani savaş olan bir ülkeye. Ben de bana verilen emirlere uymama hakkımı kullandım. Benim hayatım kolay oldu. Üç üniversiteye gittim, 23 yaşında mezun oldum. Beyazım, Alman’ım, zengin bir ülkede ve doğru pasaportla doğdum. Bunu fark ettiğimde, benimle aynı fırsatlara sahip olmayanlara yardım etmenin ahlaki zorunluluğunu hissettim. “

Kaptanın bu düşünceleri ve eylemi İtalyan hükümetinin hiç de hoşuna gitmedi. İçişleri bakanı “Korsan gemiye el konuldu. Yardım örgütüne yasanın öngördüğü en yüksek ceza kesilecek” dedi. Ama Kaptan Rackete’ye büyük destek geldi.  Kaptanın mültecilerin hayatını kurtarması büyük takdir toplarken, hakkında dava açılmasına ise büyük tepki gösterildi. Kaptanı hapisten kurtarmak için başlatılan bağış kampanyasında kısa sürede 1 milyon euronun üzerinde para toplandı.

Mahkeme “hayat kurtarma görevini yerine getirebilmek” adına kamu görevlisine direndiğine ve bunun suç sayılamayacağına hükmetti ve Rackete sonunda serbest bırakıldı. Ancak hakkındaki soruşturma devam ediyor.

carola-rackete-hh

Bir başka kadın kaptan olan Pia Klemp de mültecilere yardım ettiği için 20 yıla varan hapis cezasıyla yargılanıyor. Kaptan Klemp bugüne kadar binlerce mültecinin Akdeniz’in sularında can vermesini engelledi. O da tıpkı kaptan Rackete gibi takdir görmek yerine İtalyan karasularına girmesi yasaklandı.

Avrupa son zamanların en büyük göç dalgası ile karşı karşıya. Binlerce emekçi daha iyi bir yaşam için çok büyük risklere girerek Akdeniz’i aşarak Avrupa’ya ulaşmaya çalışıyor. Mültecileri taşıyan botların alabora olması, onlarcasının ölmesi artık sıradanlaşmış haberler arasında. Avrupa hükümetleri mültecilerin ülkelerine gelmesini önlemeye çalışırken, çok sayıda yardım örgütü göçmenlere yardım elini uzatıyor. Hükümetler bu yardımları engellemek için davalar, soruşturmalar açıyorlar. Göçmen yasalarını daha katı hale getiriyorlar. İtalyan hükümeti de denizden göçmenleri kurtaran yardım kuruluşlarının cezalandırılmasını öngören yeni bir yasa hazırlıyor. Neyse ki bu dramlara hem sebep olup hem de yardım elini uzatanları cezalandıranlara karşı, sessiz kalmayan, görmezden gelmeyen vicdanlı insanlar var.  Sonunda ikincilerin kazanacağına şüphe yok.