Metal İşçileri Grevde

29 Ocak 2105’te 22 fabrikada binlerce BMİS üyesi metal işçisi şalterleri indirerek greve çıktı. Fabrikalara grev pankartları asıldı, grev gözcüleri önlüklerini giydiler ve MESS’in kölelik şartlarına karşı mücadele edeceklerini coşkuyla haykırdılar. Sendika yöneticileri, binlerce işçi ve  metal işçileriyle dayanışmalarını göstermek için gelen demokratik kitle örgütleri Cengiz Makine önünde bir araya geldi.

Tüm fabrikalardan işçiler sloganlar eşliğinde Gebze Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüdüler. Meydanda buluşan işçiler  “Fabrikalar MESS’e Mezar Olacak”, “Türk Metal’i Ezdik, Sıra MESS’te”, “Açlıktan Ölmeyiz Biz Yoldan Dönmeyiz”,  “Gemileri Yaktık Geri Dönüş Yok”, “Grev, Grev, Grev!” sloganlarıyla kararlılıklarını dile getirdiler.

Türk Metal ve Çelik-İş MESS ile 17 Aralık 2014 tarihinde 3 yıllık toplu iş sözleşmesi imzalamıştı. Yarının belirsiz olduğu bir süreçte 3 yıllık sözleşme imzalanması BMİS’in karşı çıktığı temel şartlardan biriydi. Ayrıca sosyal hakların dâhil edilmesiyle %9 oranında yapılan zam “büyük zafer” olarak sunulmuştu. BMİS üyesi metal işçileri, bu şartları kabul etmeyeceklerini söylediler ve tüm baskılara rağmen greve çıkacaklarını duyurmuşlardı. Hatta MESS’in grev oylaması da boşa çıkmış ve işçiler ezici bir çoğunlukla greve “EVET” demişlerdi. Ve hatta bazı işyerlerinde üye sayısından fazla “evet” oyu çıkmıştı. Yani kapsam dışı işçiler bile grevden yanaydı.

İşte metal işçileri bu şartlarda greve çıktılar. Daha grevin ilk gününde 4 fabrikanın MESS üyeliğinden çıktığı ve işçilerin taleplerini kabul ettiğinin haberi geldi. Bu haberle birlikte grevin coşkusu daha da arttı. İşçilerin üretimden gelen gücü daha baştan etkisini gösterdi.