Örnek Olaylar: M/V Ioanna G Gemisi

2011 yılı Mart ayında şeker yüklü M/V Ioanna G gemisi Çanakkale Boğazı’na girdiği sırada gemi mürettebatı ITF Türkiye Müfettişi Muzaffer Civelek ile temas kurdu. Gemide 16 Filipinli, 1 Yunanlı ve 1 Suriyeli denizci çalışıyordu. Gemideki çalışanların tamamı 3 ila 6 aydır maaş alamadıklarını ve yeterli yemek ve içme suyunun karşılanmadığını belirtti. Geminin ana motorunda bazı teknik sorunlar sebebiyle gemi ortalama olarak yalnızca 4 mille seyir yapabiliyordu. Bu koşullar altında geminin Çanakkale’den geçmesi zor gözüküyordu.

 

1 Nisan’da yaşadığı teknik sorunlar nedeniyle gemi Çanakkale Boğazını geçmekte iken karaya oturdu. Kıyı Emniyeti tarafından kurtarılmasının ardından yük sahibi, armatör ve sigorta şirketi arasında pazarlık süreci başladı. Sonuçta taraflar geminin römorkör yardımıyla Ukrayna’ya çekilerek orada yükü tahliye etmesi ve sonra İzmir Aliağa’ya dönerek hurdaya satılması konusunda uzlaştılar. Ancak bu anlaşmada kimsenin hesaba katmadığı bir eksik vardı. Mürettebatın alamadığı bunca maaş ne olacaktı?

 

Anlaşmaya bağlı olarak, bir römorkör gemiyi İstanbul’a çekti ve boğazdan geçiş için sırasını beklemeye başladı. Ancak geminin kalkacağı esnada gemi mürettebatı ödenmeyen maaşlarını talep ederek tamamı ödenmediği takdirde çalışmayacaklarını beyan etti. Ertesi gün gemi sahibi az bir miktar parayı çalışanların hesabına yatırdı fakat mürettebat tamamının yatırılmasında ısrarcı oldu.

 

Bu gelişmenin ardından armatör yeni bir teklif sundu. Bu teklife göre mürettebat gemiyi Ukrayna Odessa limanına getirmeyi kabul ederse, ödenmeyen maaşların tamamı hemen karşılanacak ve çalışanlar Ukrayna’dan evlerine gönderilecek. Mürettebat, aralarında konuyu değerlendirerek teklifi kabul ettiklerini açıkladı ve 19 Mayıs 2011 günü gecikmiş maaşları gemi üzerinde nakit olarak dağıtıldı. Ertesi gün ise gemi boğazı emniyet içerisinde geçti.