Neptün Deklarasyonu İmzalandı

Gittikçe büyüyen personel değişimi krizine çözüm getirmek amacıyla 300’den fazla şirket ve kuruluşun altına imza attığı Neptün Deklarasyonu 26 Ocakta yayınlandı. İmzacılar arasında çalışanları temsilen ITF ve bağlı sendikaların yanı sıra,  BP, Shell, Cargill gibi büyük şirketler de yer alıyor.

Denizcilerin Refahı ve Personel Değişimi Üzerine Neptün Deklarasyonuna imza atanlar yüzbinlerce gemiadamının gemilerde mahsur kalmasıyla sonuçlanan personel değişimi sorununa çözüm bulma konusunda sorumluluk aldıklarını taahhüt ediyorlar.

Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) Genel Sekreteri Stephen Cotton, Küresel Denizcilik Forumu öncülüğündeki bir girişim olan Neptün Deklarasyonunu imzalayan 327 şirket ve kuruluşun taahhütlerini memnuniyetle karşıladı.

Cotton, “ITF,  Neptün Deklarasyonunu imzalayan armatörlerin, kiracıların, yatırımcıların, STK’ların ve endüstri gruplarının taahhütlerini memnuniyetle karşılıyor. Artık sözlerin eyleme dönüştürülmesini bekliyoruz” dedi.

“Covid’in yeni varyantlarının ortaya çıkmasıyla, hükümetlerin geri adım attıklarını ve daha fazla kısıtlama getirdiklerini üzülerek görüyoruz. Her CEO’nun, her yönetim kurulu üyesinin, uluslararası taşımacılığa dayalı her şirketin, hükümetlerinden çarkların dönmesini sağlayan kilit işçilerini unutmamalarını ve kriz daha da kötüleşmeden deniz çalışanlarına sınırlarında geçiş kolaylığı sağlamalarını talep etmenin tam zamanı.”

Cotton “Şirketler şimdi sorumlu tutulmalı. Bu, “personel değişikliği yok” ibaresiyle kiracı tarafların artık olamayacağı anlamına gelir: kiracılar, personel değişimini kolaylaştırmak için gemi donatanlarıyla birlikte çalışmalıdır. Bunun anlamı, yatırımcıların krizi çözmeye çalışmak için şirketlerinin ne yaptıklarıyla ilgilenmesi ve şirketlerine sormasıdır. Ve bu da sektördeki herhangi bir şirketin bu deklarasyonu niçin imzalamadığının sorgulanması anlamına gelir.” dedi.

Neptün Deklarasyonunun imzacıları, sektördeki meslektaşlarına ve hükümetlere aşağıdaki hususlarda harekete geçmek üzere çağrıda bulunmayı taahhüt ettiler:

  • Denizcileri “kilit işçiler” olarak tanımlayın ve onlara Covid-19 aşılarına öncelikli erişim hakkı tanıyın
  • Mevcut en iyi uygulamaya dayalı en ideal standart sağlık protokollerini belirleyin ve uygulayın
  • Personel değişikliklerini kolaylaştırmak için gemi işletmecileri ve kiracılar arasındaki işbirliğini artırın
  • Deniz çalışanları için önemli aktarma merkezleri arasında havayolu bağlantıları sağlayın

 

Deklarasyonun tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.