Sendikalar İsrail Devletini Kınıyor

İsrail devleti, yine onlarca Filistinliyi katletti. Filistin halkı, İsrail’in kuruluşunu ilan ettiği 14 Mayıs gününe “Nakba” (Büyük Felaket) diyor. İsrail kuruluşundan bugüne kadar milyonlarca Filistinliyi zorla topraklarından kovdu. Filistinliler bu yüzden her yıl İsrail zulmünü protesto etmek için gösteriler düzenliyorlar.

Bu sene ise ABD, İsrail’in kuruluşunun 70. yılında İsrail büyükelçiliğini büyük bir şov eşliğinde Kudüs’e taşıdı ve Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdı. Bu Filistin halkında büyük bir tepki uyandırdı ve Nakba’nın 70. yılında büyük gösteriler düzenlendi. Ancak İsrail devleti Filistinlilere azgınca saldırdı. İsrail askerleri hedef gözeterek, çocuk, kadın, yaşlı demeksizin gerçek mermilerle sivil göstericileri katletti. 60’tan fazla insan hayatını kaybetti. Çok sayıda yaralı var. Yaralıların hayati tehlikesi olduğu için ölü sayısı sürekli artıyor.

İsrail devleti bir katliama daha imza atmış oldu. Dünyanın her yanından bu katliama dönük tepkiler geldi. Sendikalar da İsrail devletini kınamak ve Filistin halkıyla dayanışma göstermek amacıyla çeşitli eylemler düzenlediler.  ABD ve İsrail elçilikleri önünde böyle bir acının tekrar yaşanmaması için Filistin sorununun çözülmesi için çağrılarda bulundular.

ITUC (Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu) da İsrail’in saldırısını kınayan bir açıklama yaptı. ITUC General Sekreteri Sharan Burrow şunları ifade etti:

“İnsan Haklarından sorumlu BM Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad Al Hussein’in katliamın durdurulması çağrısını sonuna kadar destekliyoruz. Yalnızca şiddetin yerine diyalog geçerse adil iki devletli çözüm gerçekleşebilir. Maalesef, ABD yönetiminin provokatif ve adaletsiz hamlesi, elçiliklerini Kudüs’e taşımaları, yapıcı diyaloga ulaşılmasını çok zor bir noktaya taşıdı.”

Ortadoğu’nun tansiyonu çok yüksek. İsrail’in saldırısı bölgedeki gerilimi daha da arttırdı. Maalesef ABD ve İsrail saldırıları tırmandırırken, diğer ülkeler ise ikiyüzlü bir tutum içerisindeler. Filistin halkının ise gerçek bir çözüme ihtiyacı var.