Mersin’de Terk Edilen Gemi ve Gemiadamları

Her yıl yüzlerce gemiadamı parasız, kumanyasız, susuz kaderlerine terk ediliyor. Asya, Afrika ve Doğu Avrupa’dan binlerce yoksul işçi düzenli bir maaş alma ümidiyle denize çıkıyor. Birçoğu, pervasız işletmecilerin elindeki elverişli bayrak taşıyan gemilerde çalıştırılıyor ve kısa zamanda sorunlarla karşılaşıyor.

M/V Wardeh isimli canlı hayvan gemisinin 35 Suriye asıllı Personeli Mersin limanında, demir bölgesinde terk edilmiş durumda. ITF enspektörü Muzaffer Civelek gemiadamlarına yardım etmek üzere hafta başında Mersin’e gitti. Mersin Liman Başkanlığı ve özellikle PSC Mersin’in büyük yardımları ile gemi ziyareti gerçekleştirilebildi.

Gemideki durum tam bir insanlık dramı. Tüm personel 1 yıldan uzun bir süredir gemi üzerinde ve hiç maaş alamamış durumdalar.  Bir iki çuval pirinç dışında gemide kumanya yok! İçme suyu yok! Toplam 600.000 USD den fazla ödenmemiş maaş var ki bu aslında personelin gemiye katıldığından beri kölelik koşullarında, karın tokluğuna çalıştığını gösteriyor.

Gemi tamimiyle getirdikleri 4000’den fazla büyükbaş hayvanın pisliği ile dolu. Hayvan yemleri de bozulmuş ve güvertede kediden büyük fareler dolaşmakta. Avukatlarımız ile yasal süreci başlatacak evrakları ve vekâletleri toplamayı başardık. ITF ve DAD-DER sayesinde acil kumanya desteğini organize ettik. Personelin ilk grubunu evlerine ya da evleri saydıkları ülkelere gönderilmesi için prosedürleri başlattık. Acil tedavi olması gereken personel sorununu hallettik. 3 günlük yoğun koşuşturmadan sonra resmi makamlardan haber bekliyoruz.