Şile Açıklarında Gemi Battı

Bilal Bal isimli 74 yapısı gemi Çarşamba günü içinde bulunan 11 kişiyle battı. Geminin deniz altındaki enkazına ulaşıldı. Ancak maalesef gemide bulunan mürettebattan henüz bir haber yok. Ailelerin acılı bekleyişi sürüyor.

Henüz geminin neden battığına dair bir açıklama yok. Ama yaşlı bir geminin Karadeniz’de batması bazı soruları yeniden gündeme getirdi. Gemi Karadeniz’in hava koşullarına uygun muydu? Personelin çalışma koşulları nasıldı? Personel aşırı çalışma sonucu yorgunluktan dolayı mı geminin batmasını engelleyemedi veya kurtulamadı?

ITF/DAD-DER olarak Karadeniz’de standart altı gemilerde standart altı çalışma koşullarına dair geçtiğimiz yıllarda bir kampanya yürütmüş ve bu konuda bir duyarlılık ve farkındalık yaratmaya çalışmıştık. Bu kampanya süresince belirttiğimiz hususlarda bir değişiklik olmadığı sürece gemi adamlarının sadece yasal haklarının ellerinden alınmayacağını, aynı zamanda bu tip kazalara davetiye çıkarıldığı için gemi adamlarının hayatlarının da tehlikede olduğunun altını çizmiştik. Volga Balt, Vera, Ogan Bey gibi geçtiğimiz yıllarda batan gemiler bunun açık bir kanıtıydı. Öyle görünüyor ki, bu kazaların gerçekleşmesine sebep olan koşullar değişmediği için, gemiler batmaya devam edecek.

Uzun söze hacet yok. Karadeniz belgeseli halen çok şey anlatıyor ve de çok önemli. Aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

Karadeniz Belgeseli