Cephe Hattından Öyküler

ITF müfettişi Christian Roos denizcilerin liman işçilerinin işlerini yapmalarının tehlikelerini gözler önüne seren bir vakada, bir denizcinin aşırı yorgunluktan baygınlık geçirerek ölüm tehlikesi atlatmasına tanık oldu.

Bu denizcinin baygınlık geçirdiği sırada mürettebat, 2016 yılının Eylül ayının başlarında, Belçika’daki ITF müfettişlerinin liman işçilerinin işlerini yapmanın tehlikeleri konusundaki uyarılarını dinlemek üzere, Elbfeeder adlı gemide toplanmıştı.

Müfettişler tıbbi yardım almak için derhal 112’yi aradılar ve terminaldeki liman işçileri de bir defibrilatorün bulunması ve ilk yardımla ilgili diğer konularda destek sağladılar. Gemiye çıkan sağlık görevlileri, rahatsızlanan denizcinin yaşamının kurtarılabilmesini mümkün kılan bu hızlı müdahaleleri övdüler. Baygınlık geçiren denizci, hastanede altı gün süreyle tedavi gördükten sonra ülkesine geri gönderildi.

Mürettebat rahatsızlanmadan önce bu denizcinin 28 saat süreyle çalıştığını söyledi ve bunun üzerine biz de durumu araştırmak için yeniden gemiye çıktık. Mürettebatın başka bir ülkenin limanında yük bağlama-çözme işlerini yapmakla yükümlü tutulduğunu tespit ettik. Bu tür uygulamalar mürettebatın dinlenmek, kıyı izninden faydalanmak ve aileleriyle temas etmek için çok az zamanının kalması ve limandaki boş zamanlarda yerine getirilen rutin işlerin – çamaşırların yıkanması gibi – dinlenmeye başlamadan önce yapılması anlamına gelmektedir.

Elbfeeder mürettebatının genellikle 14 saatlik vardiyalar halinde ve her ay, garanti edilmiş 103 saatlik fazla mesaiden 100 saate varan sürelerle daha fazla çalıştıklarını saptadık. Birçoğu, akıllara durgunluk verecek bir biçimde, ayda 375 saat çalışıyordu – bu, MLC’nin azami çalışma süreleri konusundaki standartlarına açıkça aykırıydı. Bazıları, bu devasa iş yükü altında çökmemek için vitamin alıyordu. Yaygın olarak kullanılan ve çalışma sürelerinin limitlerini takip eden bilgisayar programları kalıcı ihlâllerin kaydedilmesine izin vermemektedir – dosyanın kaydedilmeden önce kaydın düzeltilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla, bu programlar, uluslararası standartlara uymak için çalışma ve dinlenme saatlerinin manipüle edilmesini kolaylaştırmaktadır.

Elbfeeder’in yönetimi, çok şaşırtıcı bir biçimde, tayfaların çalışma sürelerini azaltmak için gemiye bir deniz akademisi öğrencisi getireceklerini söyledi. Bir akademi öğrencisi işi öğrenmek için vardır, ucuz emek olarak kullanılmak için değil.

 

(ITF Denizciler Bülteni dergisinden alınmıştır)