Dünyada ve Türkiye’de 1 Mayıs

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Mayıs’ta dünyanın dört bir yanında işçiler alanlara çıkarak taleplerini haykırdılar. Başta Güneydoğu Asya ülkeleri olmak üzere 1 Mayıs meydanları kitlesel ve görkemli protestolara sahne olurken, Türkiye’de de yurt genelinde 50’den fazla yerde 1 Mayıs kutlamaları gerçekleşti. Hemen her yerde talepler ortaktı: Daha iyi çalışma ve yaşam koşulları, daha fazla demokrasi.

Her şeye rağmen işçiler 1 Mayıs’a sahip çıktılar. DİSK-KESK-TTB-TMMOB 1 Mayıs’ı Bakırköy’de kutlarken, Hak-İş Erzurum’u, Türk-İş ise Ankara’yı tercih etti. Ayrıca Gebze gibi sanayi bölgelerinde de kitlesel kutlamalar gerçekleşti.  Kıdem tazminatının fona devredilmesi tüm işçi kortejlerinin ortak konusuydu. Kıdem tazminatının fona devir adı altında aslında kaldırılmasını sloganlar ve dövizlerle protesto ettiler.  Ayrıca taşeronlaştırma, modern kölelik büroları anlamına gelen özel işçi büroları ve iş güvencesi öne çıkan diğer sorunlar oldu. OHAL nedeniyle grevlerin yasaklanması da başta metal işçileri olmak üzere sendikalı işçilerin tepki gösterdiği konular arasındaydı.

Dünyanın diğer ülkelerinde de işçiler baskılara ve sömürüye hayır dediler. ABD’de 1 Mayıs’a göçmen işçiler damgalarını bastılar. Yerli ve göçmen işçiler hep birlikte alanlara çıkarak göçmenlere yönelik saldırıların son bulmasını talep ettiler. Sömürü koşullarının en ağır olduğu Filipinler, Kamboçya, Hindistan, Endonezya, Bangladeş gibi Asya ülkelerinde işçiler asgari ücretin yükseltilmesi ve demokratik hakların genişletilmesi talepleriyle alanlara aktılar. Avrupa’da ise işçiler 1 Mayıs’ta ırkçı yükselişe ve krizin faturasının işçilere ödetilmesine karşı tepkilerini gösterdiler. Fransız işçiler bankacı Macron’u da, faşist Le Pen’i de istemiyoruz dediler.

1 Mayıs’ta tüm dünyada ortaklaşan talepler sorunların da ortak olduğunu gösteriyor. 1 Mayıs işçilerin 8 saatlik işgünü talebiyle ortaya çıkmıştı ve aradan geçen yüz yılı aşkın süreye rağmen halen tüm dünyada işçilerin ortak mücadele günü olma özelliğini sürdürüyor. Dünyanın birçok ülkesinde 8 saatlik işgünü kâğıt üstünde olmanın ötesine geçemiyor. İşsizlik başta gençler arasında olmak üzere giderek artıyor. Çalışma koşulları giderek ağırlaşıyor. İşçiler bu sorunların çözümü için alanlara çıkmaya, hak aram mücadelesi vermeye devam edecekler.

DAD-DER Deniz Çalışanları Dayanışma Derneği olarak, hem deniz çalışanlarının hem de diğer sektörlerde çalışan tüm işçilerin 1 Mayıslarını kutluyor, hak arama mücadelelerinde başarılar diliyoruz.