Tınaztepe-S Gemisi Libya Açıklarında Battı

16 Martta, Türk bayraklı Tınaztepe-S adlı gemi mermer mıcırı yüküyle Libya’nın Misurata Limanı’na ulaştı. Yük indirmek üzere liman açıklarında demirde beklemekte olan geminin çıkan fırtınada battığı bildirildi. Türkiye vatandaşı 13 mürettebatın bulunduğu gemiden 6 kişi kurtarılırken 7 mürettebattan haber alınamıyor. Şiddetli fırtına nedeniyle arama kurtarma çalışmalarında zorluk yaşandığı belirtiliyor.

Geminin işletmecisi Batu Denizcilik yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “M/V Tınaztepe-S isimli Türk bayraklı gemimiz, Marmara adasından almış olduğu 3,120 ton mermer mıcırı yüküyle bugün sabah Türkiye saatiyle 08:00’de Misurata limanı demir sahasına ulaşmıştır. Şiddetli fırtına sebebiyle bugün saat 11:51’de geminin battığı bilgisine ulaşılmıştır. Şirket temsilcimizi olay yerine göndermeye çalışıyoruz. Vize sorunu çıkmazsa yarın Libya’da olacaktır. Kurtulan personelimizin tamamının sağlık durumu yerinde olduğu bilgisine ulaştık. Umut ediyoruz ki kayıp olan personelimize de bir an önce ulaşırız.”

Misurata Limanı’nın 2-2,5 mil açığında, gemiden telsizle yardım istediği ancak 33 yaşındaki geminin şiddetli fırtına ve dev dalgalara dayanamayarak battığı belirtiliyor. Haber alınamayan 7 mürettebat için Dışişleri Bakanlığı’nın devreye girdiği açıklandı.

Standart altı denizciliğin gemiadamları için büyük tehlikeler doğurduğunu anlatmak için hazırlanan belgeseli buradan izleyebilirsiniz: Standartaltı Gemilerde Denizcilik Rusya, Ukrayna, Türkiye, Gürcistan Azerbaycan, Suriye ve daha pek çok ülkeden bir araya gelen gemiadamları tüm bu kötü koşullar altında çalışmaya, denizin zorlu şartlarında hayatta kalma mücadelesine devam ediyorlar. Karadeniz’de çalışan gemiadamlarının zorlu çalışma ve yaşam koşullarını tüm çıplaklığıyla gözler önüne seren bu belgesel, gemiadamlarının seslerini duyurmayı, armatörler ve devlet kurumları nezdinde bir farkındalık yaratarak sorunun ciddiyetini ortaya koymayı amaçlamaktadır.

DAD-DER olarak kurtulan gemiadamlarına geçmiş olsun diyor, henüz haber alınamayan gemiadamlarının ailelerine ve dostlarına sabır diliyoruz.