ITF: 8 Mart Bir Mücadele Günüdür

ITF, ETF, ETUC gibi sendikal federasyonlar 8 Mart vesilesiyle kadınların çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi için neler yaptıklarını ve nelerin yapılması gerektiğini açıkladılar.

ITF Kadın Komitesi başkanı Diana Holland, 8 Mart vesilesiyle “8 Mart sadece bir kutlama günü değildir. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, tarihsel bir mücadele günüdür. Dünden bugüne verilen mücadeleyle kadın işçiler önemli kazanımlar elde ettiler. ITF olarak kadın işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, sendikaların yönetiminde daha fazla yer almaları ve daha fazla temsil edilebilmesi için üzerimize düşeni yapmaktan gurur duyuyoruz. Önümüzdeki günlerde ILO ile birlikte işyerlerinde kadına şiddet ve tacizin sona ermesi için ortak bir çalışma yürüteceğiz.”

ITF başkanı Paddy Crumlin ise şunlar söyledi:  “ Bu projeler ITF’in kadınlara yönelik olarak yürüttüğü köklü bir çalışmanın parçaları. Bu projelerde elde edeceğimiz bulgular sayesinde toplu iş sözleşmelerinde yeni stratejilerle işverenlerin işyerlerinde cinsiyet eşitsizliği, şiddet ve tacizin sona erdirilmesi için gerekli adımları atmalarını sağlayacağız.”

ITF’in kadın taşımacılık işçilerinde yönelik çalışmaları için www.8march2017.org sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu ETUC ise “Ücretler Yükseltilsin” kampanyasında “Eşit İşe Eşit Ücret” sloganını öne çıkarıyor.  ETUC’un bu hedefe ulaşabilmek için sıraladığı ve uğrunda mücadele edilmesi gereken talepler şunlar:

  • Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu temizlik işçileri, katering işçileri, bakıcılar, kasiyerler, sekreter vb ücretlerinin arttırılması. Bu sektörlerde çalışanların  %80’inden fazlasını kadınlar oluşturuyor. Dolayısıyla bu sektörlerde görece düşük olan ücretlerin yükseltilmesi, ücret eşitsizliğinin ortadan kaldırılması yolunda önemli bir adım olacaktır.
  • Ücretlerde seyyanen artış.
  • Çoğunlukla kadınlar tarafından yapılan işlerin ücret skalalarını gözden geçirmek ve ücretleri erkekler tarafından yapılan benzer işlerin seviyesine yükseltmek.
  • Ücret şeffaflığı: ücretlerin toplu sözleşmeyle belirlenmediği yerlerde, ücret artışları şeffaf değildir. Bu koşullarda erkekler genellikle kadınlardan daha yüksek zam alırlar. Bunun sonucunda aynı işi yapan kadınlar daha az ücret alırlar.
  • Kadınların sendikalaşması: Sendikalı işçiler arasındaki ücret farkı, sendikasız işçilerdeki ücret farkının yarısından azdır. Bu da gösteriyor ki “Eşit İşe Eşit Ücret” talebinin hayata geçirebilmesi için sendikalı olmak son derece önemlidir.

Avrupa Taşımacılık İşçileri Federasyonu ETF de bu kampanyada yer alan talepleri destekliyor.  Ayrıca ETF mayıs ayında yapılacak kadın konferansı hazırlıklarına da tüm hızıyla devam ediyor. Kadınların çalışma hayatında karşılaştıkları zorlukları ve sorunları aşmak üzere 100 sendika yöneticisi ve tüm Avrupa’dan kadın çalışanlar bir araya gelecekler.