Tersanede İş Cinayeti

İzmir Alaybey Askeri tersanesinde TCG Değirmendere adlı römorkör denize indirilirken yan yattı. Bu “kaza” sonucunda 8′i asker ve 2′si işçi olmak üzere 10 kişi yaşamını yitirdi, 17 kişi yaralandı. Gerekli iş güvenliği önlemlerinin alınmaması sonucu yine bir toplu iş cinayeti gerçekleşmiş oldu. Geçmişte adını toplu işçi ölümleriyle sık sık duyuran tersanede son yıllarda gemi yapımı azalmış olduğu için böylesi vakalar azalmıştı. 2 işçinin yanı sıra zorunlu askerliğini yapan 8 deniz eri de iş güvenliği önlemleri alınmamış olduğu için yaşamını kaybetti.

 

Alınan bilgilere göre römorkörden hemen önce başka bir gemi sorunsuz olarak suya indirildi. Bu geminin suya indirilmesinin ardından aynı havuzda yer alan römorkörde denge problemi çıktı. Römorkörü dengede tutan dayak ve takozlar yükü kaldıramayınca römorkör yan yatmaya başladı. Bu esnada römorkörü dengeye getirmek için deniz erleri ve iki işçi römorkörün içine gönderildi. Ancak bu sırada devreye giren yangın sisteminden çıkan karbondioksit gazı gemide bulunanların zehirlenmesine sebep oldu. Gerekli önlemler alınmış olsa ve römorkör içine kimse gönderilmese bu elim olay da gerçekleşmeyecek ve ölenler hayatta kalacaklardı.

 

Şehitlik mertebesinin ardına sığınarak bunun bir kaza olmadığını, ölenlerin ihmal sonucu öldüğü gerçeğini unutturmaya çalışmak ikiyüzlülüktür. DAD-DER olarak ölenlerin ailelerine baş sağlığı diliyor, başka ailelerinin ocağına ateş düşmemesi için yetkilileri gerekli iş güvenliği önlemlerini almaya çağırıyoruz.