26 Mart Küresel Eylem Günü

Uluslararası sendikalar DHL işçileriyle dayanışmalarını göstermek amacıyla 26 Martı küresel eylem günü ilan etmişlerdi. Hem Türkiye’de hem de DHL’nin faaliyet gösterdiği dünyanın farklı ülkelerinde çeşitli eylemler yapıldı. DHL geçtiğimiz haziran ayında sendikalı oldukları için 20 işçiyi işten atmıştı, atılan işçiler ise işverenin sendika karşıtı bu saldırısına sessiz kalmamış ve hem Gebze’de hem de İstanbul Kıraç’ta DHL deposunun önünde direniş başlatmışlardı. İşçilerin direnişi 290. Gününe girdi.

ITF ve UNI direnen işçilere desteklerini sunmak ve DHL’i de teşhir etmek ve sendikayı kabul etmesi için 26 Martta Kıraç’ta direniş çadırına ziyaret yaptılar. Ayrıca yine sendikalı oldukları için işten atılan Ermenegildo Zegna işçileri de hem seslerini duyurmak hem de DHL direnişçileri ile dayanışmak için direniş çadırındaydılar. Direnişçi işçiler uluslararası sendikaların temsilcilerini “Yaşasın Enternasyonal Dayanışma!”ile karşıladılar.

ITF Küresel Örgütlenme Koordinatörü Alen Clifford ve UNI Global (Uluslararası Sendikalar Ağı Küresel Sendikası) Örgütlenme Daire Başkanı Alen Tate DHL’e geri adım attırmak için ne tür çalışmalar yürüttüklerini anlattılar.

Ürdün, Slovenya, Norveç, Bahreyn, Bulgaristan, Fransa, Belçika, Almanya, Hindistan, Nijerya ve Panama’da da sendikalar küresel eylem gününde çeşitli eylemler yaptılar. Daha önce UPS işçileri uluslararası destek sayesinde sendikaları TÜMTİS’i işverene kabul ettirmişlerdi. Aynı desteğe bugün DHL işçilerinin ihtiyacı var.