ITF’ten Faslı Gemiadamlarıyla Dayanışma Çağrısı

ITF, Comanav Ferry ve Comarit Sa şirketlerine ait feribotlarda çalışan gemiadamları ile dayanışma çağrısı yaptı.  360’ın üzerinde gemiadamı Fransa, İspanya ve Cezayir limanlarında kendi kaderlerine terk edilmiş durumda. Gemilerde ciddi yakıt sorunu yaşanıyor. Şirket, kumanya eksikliğinden dolayı beslenme sorunu yaşayan gemiadamlarına, ücretlerini de ödemiyor. İflas eşiğinde olan şirketin bünyesinde çalışan 1800 personel bu durumdan etkilenecek. ITF ve ITF’e bağlı Faslı UMT sendikası, şirketin yükümlülüklerini yerine getirmesi için Faslı yetkililerinin duruma müdahale etmesi talebinde bulundular.

ITF’in verdiği bilgilere göre süreç şöyle gelişti: 4 Aralık 2011-6 Ocak 2012 tarihleri arasında Sete’de (Fransa) bulunan gemilerin faaliyetleri durduruldu ya da durma noktasına geldi. Ancak şirket gemiadamlarının hak edişlerini ödemedi ve gemiadamlarının dramı başladı. Aylardır maaş alamayan gemiadamları temiz su ve yiyeceğin nerdeyse tükendiği gemilerde insanlık dışı koşullara terk edildi. Hemen hemen aynı tarihlerde İspanya’daki 4 gemide de benzer süreç yaşandı. Aralık ayında ITF koordinatörleri ile Fransa’daki gemilerin mürettebat arasında ilk görüşme yapıldı. Ocak ayında UMT’nin bir dizi eylem yapması üzerine, şirket sorunu çözmek için çalışma yürüttüğü açıklamasında bulundu.  16 Şubatta Faslı gemiadamlarının yaşadığı sorunu duyurmak üzere İspanya’da bir basın açıklaması yapıldı. Gemiadamları, yaşadıkları bu ağır koşullardan kurtarmak yönünde somut adımlar atılmayınca eylemler devam etti. Hem şirket binasının önünde hem de Fas elçiliklerinin önünde çeşitli eylemler yapıldı. Ancak şirket sendikayla yürüttüğü görüşmeleri de sona erdirdi.

17 Şubatta ITF ve UMT şirkete ücretlerin ödenmesi için, Fas Denizcilik Müsteşarlığı ve Ulaştırma Bakanlığına ise şirketin yükümlülüklerini yerine getirmesinin denetlenmesi için çağrıda bulundular. Ancak sorun çözülebilmiş değil ve yüzlerce gemiadamının dramı devam ediyor.