İDO Örgütlenen İşçileri İşten Çıkarıyor

İDO (İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş.) deniz ulaşımı hizmeti sağlamak amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 1987 yılında kuruldu. 2011 yılında yapılan bir ihaleyle özelleştirildi. İDO, ağırlıklı olarak yabancı sermayeden oluşan TASS (Tepe-Akfen-Souter-Sera) grubuna satıldı. Souter Yatırımcılık adlı şirketin İngiltere ve Yeni Zelanda’da yatırımları bulunuyor.

Şirketin yeni sahibi özelleştirmeden sonra çalışma düzeninde değişiklikler yaptı.  24 saat çalışma 48 saat izin olan eski çalışma biçiminin yerine, verimliliği arttırmak ve maliyetleri düşürmek amacıyla 24 saat çalışma 24 saat izin getirildi. Yeni çalışma düzeninin ağır koşullarına karşı gelen 6 üyemiz işten atıldı.

İDO 19 hatta 32 noktaya 53 gemiyle deniz ulaşımı hizmeti sunmaktadır.   Bu yılda 100 milyondan fazla yolcu taşındığı anlamına geliyor. 37 hızlı feribot ile bu gemilerde çalışan 150 kaptan ve çarkçıbaşı çalışma düzenindeki değişiklikten doğrudan etkileniyorlar.

DAD-DER(Deniz Çalışanları Dayanışma Derneği) sizleri, Türkiye’deki sendikalaşmaya karşı yürütülen saldırıları kınamaya çağırıyor. Aşağıdaki protesto mektubunu mail adresleri verilmiş olan ilgili şirketlere göndermenizi rica ediyoruz.

“Bu mektubu İDO gemilerindeki kötü çalışma koşullarına karşı mücadele eden İDO işçileriyle dayanışmamızı ifade etmek için gönderiyoruz. Anayasal bir hak için mücadele eden denizadamlarına karşı yürüttüğünüz saldırıyı kınıyoruz. Ayrıca, insanların güvenliği ile maliyet unsurlarının mukayese edilmesi kabul bile edilemez. Hem yolcuların hem de gemi çalışanlarının sağlığı ve can güvenliği, maliyetleri düşürmek ve verimliliği arttırmak uğruna riske edilemez.  Derhal durumu tekrar değerlendirmeye, atılan gemi adamlarını geri almaya ve taleplerini kabul etmeye çağırıyoruz sizi.”

 

info@souterinvestments.com

info@fullers.co.nz, lucy.farrington@360discovery.co.nz

info@360discovery.co.nz

info@manacoach.co.nz

info@ido.com.tr

akfen@akfen.com.tr

info@bilkentholding.com.tr, info@tepeinsaat.com.tr